Ένα φεστιβάλ που εμπνέει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ 2024

Στις 21 Απριλίου στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη μέση των διαχωριστικών γραμμών της Κύπρου, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου φιλοξένησε το Φεστιβάλ Δημοκρατίας για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές 2024.

Το φεστιβάλ αποτέλεσε την πλατφόρμα όπου περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε συζητήσεις σε πάνελ, συμμετείχαν στην εκδήλωση των ΜΚΟ με εργαστήρια και δραστηριότητες, καθώς και στο live podcasting από το ΙστοριΚών. Ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους διακεκριμένους προσκεκλημένους μας, μεταξύ των οποίων η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γιώργος Στυλιανού, η Γενική Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πρέσβης Χάρης Χριστοδουλίδου, και ο Πρόεδρός μας Κωνσταντίνος Λοΐζου.

Εστιάζοντας στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στο δημοκρατικό βίο, φιλοξενήσαμε τέσσερις υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι συζήτησαν δύο σημαντικά θέματα της ΕΕ. Η πρώτη συζήτηση αφορούσε την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και την Άμυνα/Ασφάλεια, με ομιλητές τον κ. Oz Karahan (Κόμμα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) και τον κ. Άντρο Καραγιάννη (ΑΚΕΛ). Η δεύτερη συζήτηση αφορούσε τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νεολαία, με την κα Μαρία Κόλα (Κόμμα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), τον κ. Άντρο Καραγιάννη (ΑΚΕΛ) και την κα Χριστιάνα Ξενοφώντος (ΔΗΣΥ).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους τέσσερις συντονιστές μας: Τον Μίκη Μάξιμο Σαββόπουλο, Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων, και τον Oguz Ufuk Haksever, Changemaker του Morein24 για τον συντονισμό του 1ου debate, και τον Πρόεδρό μας, Κωνσταντίνο Λοΐζο, και τον Στέλιο Χριστοδούλου, Changemaker του Morein24 για τον συντονισμό του 2ου debate.

Επιπλέον, εκφράζουμε την ευχαρίστηση μας για την κάθε μια από τις Οργανώσεις Μέλη μας για τη συμβολή τους στο φεστιβάλ με τις δραστηριότητές τους. Αυτές περιλαμβάνουν το “EU Crash Course” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Κύπρου, το “Pitch for Change” από τη Νεολαία για Ανταλλαγή Κατανόηση Κύπρου, το “Participatory Democracy: Tools for Participation in the Policy-Making Process in Cyprus” από το Oxygen for Democracy, και “We care, we vote: An active citizen’s profile” από το Erasmus Student Network Λευκωσίας, και το “Voice your Vote” από το Youth Dynamics.

Τέλος, ολοκληρώσαμε με τη live podcasting συνεδρία του ΙστοριΚών για τη ζωή του Μακαρίου Γ’, του πρώτου προέδρου της Κύπρου!

“European Union is a big family for us in Education. It is a Forum for Youth to enjoy the rights that the EU offers. We are trying to transfer to our Youth all the benefits of being members of the European family, and enhance their will on mobility, exchanges and experiences by participating in projects. We are optimistic that Cyprus will continue being an active member of the EU.” – Dr. Athena Michaelidou, Minister of Education, Sport, and Youth

Το Φεστιβάλ Δημοκρατίας διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου MEET (“Mobilise Europe – Engaging Together”), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.