Οι νέοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις δημοκρατικές δομές και διαδικασίες των κοινωνιών στις οποίες ζουν. Έχουν ακόμη το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή τους και να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για θέματα που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με αυτούς. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι νέοι θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως δρώντες της κοινωνίας με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στον 21ο αιώνα, οι νέοι έχουν προνόμια που τους επιτρέπουν να βιώνουν ποικίλες εμπειρίες, να αναπτύσσουν ιδέες, δεξιότητες και ταλέντα – στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονισμένης κοινωνίας.

Το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, εδώ και μερικά χρόνια, έχει δεσμευτεί να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των νέων στην κοινωνική ζωή, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης κοινωνίας, αλλά και να εδραιώσει τις δημοκρατικές αρχές στη βάση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η προσέγγιση υλοποιείται με την θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τη Συμμετοχή των Νέων στην Τοπική και Περιφερειακή Ζωή το 1992. Ο Χάρτης αναθεωρήθηκε το 2003 μετά από απαίτηση των νέων που συμμετείχαν στο συνέδριο του Κογκρέσου, με τίτλο “Young people – actors in their towns and regions”.

Ο Αναθεωρημένος Χάρτης χωρίζεται σε 3 μέρη:

  • Tο μέρος Ι περιέχει μια ανασκόπηση των διαφόρων τομέων πολιτικής – όπως υγεία, αστικό περιβάλλον, εκπαίδευση κ.λπ. – και προτείνει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη για τη συμμετοχή των νέων στις κοινότητές τους.
  • Το μέρος ΙΙ διερευνά τις ιδέες και τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, όπως εκπαίδευση, υπηρεσίες πληροφοριών, τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, οργανώσεις νεολαίας κ.λπ.
  • Το μέρος ΙΙΙ επικεντρώνεται στη θεσμική συμμετοχή και το είδος των δομών και της υποστήριξης που πρέπει να καθιερωθεί για τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες όπου μπορούν να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συμβούλια νεολαίας, κοινοβούλια νεολαίας ή φόρουμ νεολαίας που, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι μόνιμες δομές που αποτελούνται από εκλεγμένους ή διορισμένους εκπροσώπους, θα πρέπει να δώσουν στους νέους την άμεση ευθύνη για τα έργα και την επιρροή των πολιτικών κτλ.

Ολόκληρο το κείμενο του Αναθεωρημένου Χάρτη βρίσκεται στον πιο κάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ

“Have Your Say!”

Σύμφωνα με τον Χάρτη, συμμετοχή των νέων σημαίνει να έχουν το δικαίωμα, τα διαθέσιμα εργαλεία, τις ευκαιρίες, καθώς επίσης και την αναγκαία υποστήριξη να συμμετέχουν και να επηρεάζουν αποφάσεις, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Ο Οδηγός ‘Have Your Say’ είναι ένα εκπαιδευτικό και πρακτικό εργαλείο για να υποστηρίξει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τις οργανώσεις νεολαίας και τους νέους και να υλοποιήσουν την πιο πάνω ιδέα.

Μπορείτε να διαβάσετε τον Οδηγό πιο κάτω: (Brochure and Manual)

Brochure

Manual

Για ερωτήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ: https://goo.gl/forms/ursuGdxabY97emGI2

Για να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα ΕΔΩ