Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Βιωσιμότητα ίσον συμμετοχή;

Είμαστε ήδη στον Αύγουστο και όπως κάθε 12 Αυγούστου τα τελευταία 24 χρόνια θα γιορτάσουμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας! Μία μέρα που καθιερώθηκε για να βάλει στο επίκεντρο τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις λύσεις που η ίδια προτείνει. Η θεματική της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας «Πράσινες Δεξιότητες για τη Νεολαία: Προς ένα βιώσιμο κόσμο» (GreenSkills for YouthTowards a Sustainable World), ενισχύει την ανάγκη παγκόσμιας νεολαίας για μια πράσινη μετάβαση. 

Έχοντας ολοκληρώσει το 2022, ένα επιτυχημένο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και διανύοντας το 2023 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο… Ο πλανήτης βρίσκεται ακόμα σε ρυθμούς ανάκαμψης από την πανδημία, καταστρέφεται από μία συνεχιζόμενη κλιματική κρίση και με όλα τα συνεπακόλουθά τους, κρίση στην αγορά εργασίας, προβλήματα στη στέγαση, στην ποιότητα της εκπαίδευσης και η λίστα μεγαλώνει. 

Αν ζούσαμε όμως το ιδανικό σενάριο, δε θα είχαμε όλα τα πιο πάνω και σίγουρα δε θα είχαμε ανάγκη τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (UN Sustainable Development Goals – https://sdgs.un.org/goals), ούτε τους 11 Ευρωπαϊκούς Στόχους Νεολαίας (EU Youth Goals – https://youth-goals.eu/) και καμία ανάγκη για διαβούλευση για το πως βελτιώνουμε τον πλανήτη και τις συνθήκες διαβίωσης μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαλόγου με τη Νεολαία (ΕΔΝ). 

Θετικό σημείο σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι το γεγονός πως η χώρα μας στις διαβουλεύσεις του 9ου κύκλου του ΕΔΝ, σημείωσε την υψηλότερη συμμετοχή σε όλη την Ευρώπη, καταγράφοντας απόψεις και προτάσεις από 4,555 νέους και νέες από όλο το νησί, σε θεματικές όπως το πως μπορεί να γίνει η Ευρώπη βιώσιμη και πράσινη (EUYouth Goal #10). 

Στο ερώτημα λοιπόν, για το πως τελικά καθίσταται ένας κόσμος βιώσιμος;, μία πιθανή απάντηση θα μπορούσε να ήταν με τη συμμετοχή

Συμμετέχοντας βελτιώνονται οι δεξιότητες, αναπτύσσονται γνώσεις και όλο αυτό με τη σειρά του συμβάλει στην παραγωγή και προώθηση προτάσεων για να καταστεί ο κόσμος μας πιο βιώσιμος με μία ευρύτερη έννοια. Και ο πιο πάνω αριθμός δείχνει ακριβώς αυτό, πως η νεολαία της Κύπρου ενδιαφέρεται, μαθαίνει, συμμετέχει, διεκδικεί, σε όλα τα επίπεδα – τοπικό, εθνικό, Ευρωπαϊκό, διεθνές και μπορεί μάλιστα να μας εκπλήξει ευχάριστα αν της δοθεί ο χώρος και ο χρόνος για να εκφράσει τις απόψεις της. 

Οπότε αν είσαι νεολαία, ξεκίνα από σήμερα – ναι, αυτή τη ζεστή μέρα του Αυγούστου μετά τις ρακέτες στην παραλία – να συμμετέχεις! 

Αν φυσικά θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο…το μπαλάκι είναι σε σένα! 

Μαρία Κολά
Πρόεδρος Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

International Youth Day