Πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκ των έξι διαδικτυακών συζητήσεων με υποψήφιους/υποψήφιες βουλευτές/βουλεύτριες, με θέμα LGBTQI+ RIGHTS – ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα και Ισότητα των Φύλων

  • Μάιος 27, 2021
1024 536 Cyprus Youth Council

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/05/2021 και ώρα 18:00 η τελευταία εκ των έξι διαδικτυακών συζητήσεων, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου στο πλαίσιο της εκστρατείας #ΓίνεΗΑλλαγή. Η χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση ασχολήθηκε με τα θέματα των LGBTQI+ RIGHTS – ΛΟΑΤΚΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και την ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ.

 

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι υποψήφιες βουλεύτριες:

  • Γεωργίου Ράνια (ΑΚΕΛ)
  • Ρίτα Σούπερμαν (ΔΗΣΥ)
  • Μαρία Κολά (ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ)
  • Άννα Κυπριανού (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ)
  • Κατερίνα Κονή (ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ)

 

Κάθε υποψήφια είχε την δυνατότητα να απαντήσει, με αρχική τοποθέτηση δύο λεπτών, τις θέσεις της στις ερωτήσεις σχετικές με τη θεματική.

 

Τοποθετήθηκαν σχετικά με την κατάταξη της Κύπρου στην 21η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ισότητα των φύλων, με την εκτίμηση πως η ισότητα στη χώρα μας θα επιτευχθεί σε 60 χρόνια, και κατά πόσο ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα εάν εφαρμόσουμε νέες τακτικές. Μίλησαν για το χάσμα αμοιβής που υπάρχει μεταξύ φύλων και με ποιες νομοθεσίες θα μπορούσε να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό.

 

Αναφέρθηκαν, σε περίπτωση εκλογής τους, σε ενέργειες που θα εντάξουν στη δράση τους και τις στρατηγικές προς υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής ΛΟΑΤΚΟ που έχει παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακούστηκαν σημαντικές απόψεις περί νομοσχεδίου για νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, για την κατάθεση του στη Βουλή για άμεση έγκρισή του. Ακολούθως κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που συλλεγήκαν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Sli.do απευθείας από τους νέους/νέες.

 

Κλείνοντας όλες οι υποψήφιες αφιέρωσαν τα τελευταία τους λεπτά για να τονίσουν την σημαντικότητα της προσέλευσης των νέων στις εκλογικές κάλπες στην αναμέτρησή της Κυριακής 30 Μαΐου. Χωρίς τους νέους καμιά κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει και πως εάν τόσα χρόνια οι νέοι ήταν το μέλλoν της χώρας, τώρα είναι το παρόν.  Η εμπλοκή τους δεν είναι μόνο σημαντική αλλά και πάρα πολύ χρήσιμη για την δημιουργία ενός κοσμικού κράτους, με πρόοδο, ευκαιρίες και με συλλογική δράση και με συμμετοχής στα κοινά μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.

 

Η συζήτηση αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook live, και μπορείτε να βρείτε το βίντεο εδώ:

https://fb.watch/5JMmJxRma0/

 

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, ως η επίσημη πλατφόρμα εκπροσώπησης των νέων στην Κύπρο, στην προσπάθεια μας να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στα κοινά όπως επίσης και στην προσέλκυση περισσότερων νέων στις εκλογικές διαδικασίες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έκλεισε χθες τον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων. Οι Συζητήσεις ήταν ανοικτές προς όλους και αναμεταδίδονταν μέσω Facebook live στη σελίδα του Συ.Ν.Κ.  Υπενθυμίζεστε ότι μπορούσαν να υποβληθούν ερωτήσεις προς τους/τις υποψήφιους/ιες βουλευτές/τριες μέσω της ιστοσελίδας www.sli.do  και με τη χρήση του κωδικού #ParliamentaryElections2021.

 

Όλα τα σχετικά βίντεο και από τις έξι θεματικές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου www.cyc.org.cy

*Η εκστρατεία #ΓίνεΗΑλλαγή του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου η οποία τρέχει στο πλαίσιο των Βουλευτικών Εκλογών 2021, έχει ως στόχους την εγγραφή περισσότερων νέων στους εκλογικούς καταλόγους και την μείωση της νεανικής αποχής από τις κάλπες.