Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεολαίας

  • Μάιος 26, 2016
1024 576 Cyprus Youth Council

Μία διαφορετική συνάντηση γεμάτη ενέργεια, μουσική, γνώσεις και δραστηριότητες πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20-21 Μαΐου 2016 στην καρδιά της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεολαίας άνοιξε μαζικά τις πόρτες του στους Ευρωπαίους νέους δίνοντας χώρο και λόγο σε 7500 νέους από όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης, οι οποίοι συνυπήρξαν αρμονικά στα πλαίσιά του. Το παρόν της έδωσε και η Κύπρος με 120 νέους, οι οποίοι προέρχονταν από οργανώσεις νεολαίας και σχολεία.

Η θεματική του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Νεολαίας βασίστηκε στο σύνθημα “Μαζί Μπορούμε να κάνουμε τη Διαφορά” («TogetherWe Can Make a Change»). Στόχος του εγχειρήματος ήταν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να έρθουν πιο κοντά στους νέους μέσα από ένα ευρύ φάσμα δημόσιων συζητήσεων και εργαστηρίων αλλά και με διάφορες πολιτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα μέσα και γύρω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι δραστηριότητες επικεντρώθηκαν σε πέντε κύριες θεματικές:

•Πόλεμος και ειρήνη: Προοπτικές για ένα ειρηνικό πλανήτη
•Απάθεια ή συμμετοχή: Ατζέντα για μια δυναμική δημοκρατία
•Αποκλεισμός ή πρόσβαση: Φραγμός στην ανεργία των νέων
•Στασιμότητα ή καινοτομία: Το αύριο στον τομέα της εργασίας
•Κατάρρευση ή επιτυχία: Νέοι τρόποι για μια βιώσιμη Ευρώπη

Η Κυπριακή αποστολή αποτελούνταν από τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Αγρού, ο οποίος πραγματοποίησε την δράση ‘ClimateAmbassador – acoolactivity’, την Οργάνωση YouthDynamics με τα εργαστήρια ‘Express yourself: Music, dance, theatre and more’ και “The MarshmallowChallenge”: Howtogeneratefreshideas’, το RooftopTheatreGroup που παρουσίασε την θεατρική παράσταση ‘A journeytotolerance: Wordsdon’tcomeeasy’. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης οι οργανώσεις Κέντρο Νεότητας Κυπερούντας καιCypriotEnterpriseLink οι οποίες παρακολούθησαν δραστηριότητες, καθώς επίσης τα Λύκεια Λινόπετρας και Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τα οποία συμμετείχαν στην συνάντηση EUROSCOLA που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Στο Φεστιβάλ συμμετείχε επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Νικόλας Χριστοφή, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα συντονισμού των Εθελοντών του Φεστιβάλ, καθώς επίσης και η Λειτουργός Νεολαίας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Χριστιάνα Ξενοφώντος, η οποία συμμετείχε σε παρουσίαση του Διαρθρωμένου Διαλόγου για τους Νέους, ο οποίος πραγματοποιείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα πολύ χρήσιμα αποτελέσματα και συμπεράσματα που εξήχθησαν θα επεξεργαστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και θα προωθηθούν σε διάφορους θεσμούς/φορείς, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο,έτσι ώστε να συμβάλουν στην χάραξη πολιτικής και στρατηγικής για τα θέματα νεολαίας.

Οι Κύπριοι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους από την συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεολαίας, αφού είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν άμεσα όπως η εργασία των νέων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συμμετοχή, η μετανάστευση και άλλα.