Έναρξη Εκστρατείας Οδικής Ασφάλειας #TakeCare

  • Αύγουστος 21, 2019
714 1024 Cyprus Youth Council

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος βρίσκεται στη 12η θέση στην Ε.Ε. όσα αφορά τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, με 57 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, 8 περισσότερους από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (49).

Το 51% των ανθρώπων που πέθαναν σε οδικά δυστυχήματα το 2018 στην Κύπρο άνηκε στην ηλικιακή κατηγορία 25-39.

Γι’ αυτό το λόγο το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, με τη στήριξη του ΟΝΕΚ, αποφάσισε να ξεκινήσει την εκστρατεία #TakeCare, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων για θέματα οδικής ασφάλειας.

Το Take Care γεννήθηκε για να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης των νέων της Κύπρου για θέματα Οδικής Ασφάλειας, με ένα διαφορετικό τρόπο από ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Η καμπάνια έχει σαν στόχο την συν-δημιουργία και όχι την διδαχή, την ενημέρωση και την δυνατότητα ενημέρωσης, την θέληση για αλλαγή και όχι την κριτική.

Η κύρια ιδέα πίσω από το Take Care είναι ότι οι νέοι δεν πρέπει να είναι απλά οι δέκτες αυτής της καμπάνιας, πρέπει να είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Γι’ αυτό το λόγο, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου θα καλέσει νέους να συμμετέχουν στην εκστρατεία ως ‘Πολλαπλασιαστές’ (Chiefs).

Η ομάδα Πολλαπλασιαστών που θα δημιουργηθεί θα είναι και η κινητήριος δύναμη της καμπάνιας. Άτομα τα οποία έχουν βιώσει τις συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος, άτομα τα οποία ασχολούνται ενεργά με την οδική, κυκλοφοριακή αγωγή, άτομα τα οποία έχουν πάθος και θέληση να εργαστούν για την κοινωνική αυτή αλλαγή, άτομα τα οποία θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της καμπάνιας.

Αφού λάβει εκπαίδευση από ειδικούς σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής, η ομάδα των Chiefs θα είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό και την καθοδήγηση άλλων νέων, αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για δράσεις για την οδική ασφάλεια σε κάθε περιοχή της Κύπρου (σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους, ΜΚΟ, κτλ). Ακόμη, θα είναι υπεύθυνη για την προάσπιση και την διάδοση των αρχών και ιδεών τις καμπάνιας.

Βασισμένη στα Sustainable Development Goals των Ηνωμένων Εθνών, η εκστρατεία Take Care έχει ως στόχο την μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, παγκόσμια.