Χαιρετισμός Προέδρου του Συ.Ν.κ. στην Ολομέλεια της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

  • Οκτώβριος 30, 2019
1024 683 Cyprus Youth Council

21 Οκτωβρίου 2019, Λευκωσία

Χαιρετισμός Προέδρου του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ. Μάριου Φιλίππου στην Ολομέλεια της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Εξοχότατε πρόεδρε της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, εξοχότατε Υπουργέ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κύριε Κώστα Χαμπιαούρη, φίλτατοι φίλοι Βουλευτές,

Αξιότιμε Πρόεδρε του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, φίλε Παναγιώτη Σεντώνα και αγαπητέ διευθυντή του ΟΝΕΚ, κύριε Μενέλαε Μενελάου

Φίλτατε Επίτροπε Εθελοντισμού και Μ.Κ. Ο., φίλε Γιάννη Γιαννάκη

Φίλη πρόεδρε της οργάνωσης Cyprus Youth Diplomacy Ιωάννα Δημοσθένους

Κυρίες και Κύριοι Νέοι Βουλευτές,

Με ιδιαίτερη μου χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή λήξης της 3ης Βουλής των Νέων και στην τελετή έναρξης της Ολομέλειας της 4η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων.

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και τιμή που βρισκόμαστε και πάλι σήμερα εδώ, για 4 συνεχή χρονιά, πίσω από τα βουλευτικά έδρανα, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στους νέους μας, την δυνατότητα να εκφράσουν συλλογικά την άποψη τους επί συγκεκριμένων θεμάτων τα οποία τους απασχολούν.

Η χαρά μας σήμερα βέβαια είναι διπλή, αφού τιμούμε τους βουλευτές της 3ης Βουλής των Νέων και δίνουμε τη σκυτάλη στην διετή θητεία της 4ης Βουλής των Νέων.

Ως Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου έχουμε πάντα ως ύψιστο στόχο, την προαγωγή του γόνιμου διαλόγου μεταξύ των νέων, αλλά και την παροχή ενός αντιπροσωπευτικού πλαισίου για προώθηση των προβληματισμών, των θέσεων και επιδιώξεων των νέων της χώρας μας.

Και είναι αυτό ακριβώς που επιτυγχάνει η προσομοίωση της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Μια πρωτοβουλία που αισίως έχει καταστεί θεσμός, αλλά κι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Cyprus Youth DiplomaCY, διάγοντας τον 4ο χρόνο λειτουργίας της, προκειμένου να μπορέσει να αφουγκραστεί τον παλμό, τα θέλω και τις ανησυχίες της νέας γενιάς της πατρίδας μας, κι εν συνέχεια να μεταφέρει με τρόπο συγκροτημένο κι αποτελεσματικό, τις απαιτήσεις των νέων από την πολιτεία και τους θεσμούς.

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου στα 20 και πλέον χρόνια ζωής του, έχει πετύχει να φέρει μαζί σε μία κοινή πλατφόρμα, 63 οργανώσεις νεολαίας, λειτουργώντας ως φορέας συντονισμού κι αντιπροσώπευσης τους τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Για την οικογένεια του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου έννοιες όπως: ενδυνάμωση των νέων, συμμετοχικότητα, ενεργός πολιτότητα, ουσιαστική αντιπροσώπευση της νεολαίας, διάλογος και συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα κι επιδίωξη. Στο πλαίσιο λοιπόν των στόχων και των προτεραιοτήτων μας αναπτύχθηκε από κοινού με το Cyprus Youth Diplomacy και η πρωτοποριακή για τα Κυπριακά δεδομένα, πρωτοβουλία της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, η οποία τυγχάνει αναγνώρισης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρεις προηγούμενες χρονιές του προγράμματος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων αποτέλεσαν για εμάς μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μεγάλα στοιχήματα τα οποία με πολύ κόπο και αγάπη έχουν κερδηθεί. Η αναγνώριση και καταξίωση του θεσμού τόσο από τη συγκροτημένη πολιτεία, όσο και από τη νεολαία μας είναι γεγονός.

Η 4η Βουλή των Νέων δε, είναι για μας η επιβεβαίωση της μεγάλης μας επιδίωξης την οποία θέσαμε ως γραμματεία του Συ.Ν.Κ., όπως αυτή καταστεί ένας οικονομικά ανεξάρτητος και ευρέως αναγνωρίσιμος θεσμός, κάτι το οποίο πετύχαμε πριν δύο χρόνια, μέσω συγκεκριμένης απόφασης της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία και ευχαριστούμε ξανά ιδιαιτέρως.

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι νέοι αυτοί άνθρωποι τους οποίους έχετε σήμερα ενώπιων σας, συνεργάστηκαν αφήνοντας κατά μέρος τις διαφορετικές τους αντιλήψεις, ιδεολογίες και βιώματα και συγκροτημένα μέσω της σύμπνοιας την οποία εν πολλοίς επέδειξαν, ξεπερνώντας μέσω παραγωγικού διαλόγου τις όποιες διαφωνίες τους, κατάφεραν να βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ, με κοινό στόχο την έγκριση των εκθέσεων κάθε μίας εκ των πέντε κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων.

Αξιότιμοι παριστάμενοι, αγαπητέ υπουργέ, φίλοι βουλευτές και λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και φορείς,

Μπροστά σας έχετε σήμερα μια ομάδα ανθρώπων που δεν συμβιβάζεται, δεν επαναπαύεται και δεν υποκύπτει στις επιταγές και επιβουλές των κοινωνικών και άλλων νορμών, ένα συνονθύλευμα χαρακτήρων που ενδιαφέρονται, αντιστέκονται και διεκδικούν, ένα κράμα νέων συμπολιτών μας, που αποτελούν εν πολλοίς το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Σας καλούμε λοιπόν όπως τους ακούσετε με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.

Αγαπητές και αγαπητοί βουλευτές,

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν στο προσεχές μέλλον κάποιοι από εσάς καταφέρουν να βρίσκονται εν τέλει πίσω από τα έδρανα αυτά, όντας εκλελεγμένοι βουλευτές της χώρας μας, φρονώ όμως, ότι έχω σήμερα απέναντί μου 50 και πλέον νέες και νέους, οι οποίοι στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, ήρθαν με τις ιδέες τους, τις αντιλήψεις, τις απόψεις και τις γνώσεις τους, να συνδράμουν ατομικά και συλλογικά, στις εργασίες της 4ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και κατάφεραν να τις μετουσιώσουν εντέλει σε θέσεις πολιτικής.

Γι’ αυτό τον λόγο είστε άξιοι συγχαρητηρίων και ως εκ τούτου θα ήθελα εκ μέρους των συνδιοργανωτών αυτού του θεσμού, να σας απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ αλλά κι ένα μεγάλο μπράβο, για τη συνέπεια και το ήθος που επιδείξατε σε αυτό το τριήμερο εργασιών της προσομοίωσης της 4ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι είστε το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Ένα παρόν γεμάτο όνειρα, στόχους, ιδέες, γνώση και θέληση κι ένα μέλλον που μοιάζει πολύ ελπιδοφόρο. Υποχρέωση όλων μας είναι να σας δοθεί το βήμα για να φέρετε την αλλαγή που έχει τόσο ανάγκη η κοινωνία μας.

Σήμερα είναι η δική σας μέρα και σας καλούμε να την χαρείτε, αλλά και να εργαστείτε παραγωγικά, ώστε όλοι μαζί να πάμε την νεολαία του τόπου μας ένα βήμα πιο μπροστά.

Όσο και αν ακούγεται τετριμμένο, το γεγονός παραμένει ότι το μέλλον σας ανήκει και θα πρέπει συλλογικά να το διεκδικήσετε και η Βουλή των Νέων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την προσπάθεια αυτή.

Με σύνθημα μας «πάντα με τους νέους, για τους νέους», σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλές εργασίες στην σημερινή ολομέλεια.

Μάριος Φιλίππου, Πρόεδρος, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου