Συνάντηση Συ.Ν.Κ. – ΔΗΚΟ #ΓίνεΗΑλλαγή

  • Σεπτέμβριος 15, 2020
800 600 Cyprus Youth Council

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (Συ.Ν.Κ.) συνέχισε σήμερα (15/09) τη σειρά συναντήσεων που πραγματοποιεί με τα πολιτικά κόμματα, με μια συνάντηση με το ΔΗΚΟ.

Οι εκπρόσωποι του Συ.Ν.Κ. συζήτησαν με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της ΝΕΔΗΚ κ. Μάριο Μουγή, για τις αιτίες της αποχής των νέων από την πολιτική και για τρόπους ενίσχυσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι νέοι έχουν πληρώσει δυσανάλογα τη νύφη για τις οικονομικές κρίσεις που έπληξαν από το 2013 μέχρι σήμερα. Επίσης, υπογράμμισε ότι η νεολαία δεν θα πειστεί να ασχοληθεί με την πολιτική μόνο με την ύπαρξη νέων υποψήφιων στα ψηφοδέλτια, αλλά πρέπει να δει προτάσεις πολιτικής από τα κόμματα οι οποίες να τους εμπνέουν και να είναι ωφέλιμες για το μέλλον τους.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για την έλλειψη πλαισίου για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης στα πλείστα επαγγέλματα.

Το Συ.Ν.Κ. επίσης τόνισε, ότι υπάρχει μια τάση από τους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους με το καθεστώς των αυτοεργοδοτούμενων, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Συζητήθηκαν ακόμη:

  • Η νομοθεσία για την αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας
  • Τρόποι με τους οποίους μπορεί να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας
  • Ο ρόλος του Συ.Ν.Κ ως φορέας χάραξης πολιτικής και εκπροσώπου των οργανωμένων συνόλων νεολαίας στην πολιτεία
  • Η αποτελεσματική απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλιών από το κράτος και η ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού ελέγχου για αυτό τον σκοπό
  • Η ενεργοποίηση των Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων και η οικοδόμηση ενός δικτύου επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση
  • Το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων που συνδιοργανώνει το Συ.Ν.Κ. μαζί με το Cyprus Youth DiplomaCY
  • Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας
  • Το στρατηγικό πλάνο του Δ.Σ. του Συ.Ν.Κ. για τη διετία 2020-2021

Τέλος, το Συ.Ν.Κ. ζήτησε τη στήριξη του ΔΗΚΟ στο αίτημα του, όπως συμπεριλαμβάνεται σε συζητήσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών για θέματα και νομοσχέδια που αφορούν τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ παρευρέθηκαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και ο κ. Μάριος Μουγής, Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ.

Το Συ.Ν.Κ. εκπροσώπησαν οι: Αντώνης Κουρράς – Πρόεδρος, η Χριστιάνα Ξενοφώντος -Αντιπρόεδρος Α’, η Δέσποινα Παναγιώτου – Γενική Γραμματέας και η Μαρίνα Σιαμμούτη, Γραμματέας Ανάπτυξης Προγραμμάτων.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας #ΓίνεΗΑλλαγή που έχει ως στόχους την εγγραφή περισσότερων νέων στους εκλογικούς καταλόγους και την μείωση της νεανικής αποχής από τις κάλπες.