Χαιρετισμός Προέδρου Συ.Ν.Κ. | 45ο Τακτικό Συνέδριο ΠΟΦΕΝ

  • Δεκέμβριος 27, 2018
49013319_2159764290950713_1573362390152511488_n
1024 768 Cyprus Youth Council

Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού

Αξιότιμε πρόεδρε της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμικού της Κυπριακής Βουλής

Αξιότιμοι βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και νεολαιίστικων οργανώσεων,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Καταρχάς χρόνια πολλά,

Είναι με ιδιαίτερη μου χαρά αλλά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα ενώπιων σας και που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω το 45ο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, ως πρόεδρος αυτού.

Ένας ακόμη χρόνος οδεύει προς την ολοκλήρωσή του κι άλλος ένας κύκλος συμπληρώνεται. Θέλοντας να ξεφύγω λίγο από τα τετριμμένα, κάνοντας απολογισμό έτους τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, θα αρκεστώ να αναφέρω ότι και το 2018, όπως και κάθε χρονιά της ζωής μας άλλωστε, ήταν ένα έτος το οποίο εν ολίγοις συμπεριλάμβανε τα πάντα, και τα θετικά του αλλά και τα αρνητικά του. Είναι δε προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς, να αναλογιστεί τι πέτυχε αυτή την χρονιά, τι πήγε στραβά, τι ενδεχομένως θα μπορούσε να πήγαινε καλύτερα και ποιοι στόχοι και επιδιώξεις μας ευοδώθηκαν.

Όπως προστάζει άλλωστε και το νέο έτος που έρχεται, ας κάνουμε μια νέα αρχή και ένα καινούργιο ξεκίνημα, εστιάζοντας στα θετικά και μαθαίνοντας από τα αρνητικά της χρονιάς που μας αποχαιρετά. Αναλογιζόμενοι τους δύσκολους καιρούς που περνά τόσο ο τόπος μας, αλλά και γενικά ο κόσμος γύρω μας, οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην παραδίδουμε τα όπλα, στα όσα για χρόνια αγωνιζόμαστε ως νέοι να κατακτήσουμε.

Η νεολαία μας φίλες και φίλοι, είναι το παρόν, το μέλλον της χώρας μας, είναι η κινητήριος δύναμη του και δεν νοείται επ’ ουδενί να περιθωριοποιείται σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι νέοι μας έχουν και άποψη και φωνή και αυτή θα πρέπει να ακούγεται από τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Παρόλα αυτά, το έχουμε εξάλλου βιώσει και στο πρόσφατο παρελθόν, η νεολαία μας είναι στην πραγματικότητα και το σύνολο εκείνο της κοινωνίας μας, το οποίο αισθάνεται πιο πολύ στο πετσί του τις συνέπειες όλων των πολιτικών αποφάσεων και δη των αρνητικών. Ακόμα και αν σιγά – σιγά τα πράγματα φαίνεται να καλυτερεύουν αισθητά, εντούτοις η κρίση δεν είναι εντελώς πίσω μας και δυστυχώς η νεολαία μας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια πιο πολύ από όλους, εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και των λανθασμένων ή βεβιασμένων πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες λήφθηκαν εν αγνοία της και οι οποίες προφανώς δεν αφουγκράζονταν την κραυγή απόγνωσης των νέων του τόπου μας. Έχουμε λοιπόν χρέος ως νέοι αυτού του τόπου, να συνεχίσουμε τον αγώνα της διεκδίκησης, αλλά και τον αγώνα έναντι σε καθετί που σκοτώνει τα όνειρα μας και υπέρ των όσων αποτελούν πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες, κάνοντας την ίδια ώρα κατανοητό σε όλους ότι όσο υπάρχει παραγκωνισμός των νέων, αυτό μόνο επιζήμιο μπορεί να είναι για τον τόπο μας.

Φρονώ δε ακράδαντα, ότι με συλλογικότητα, πέραν των όποιων ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών μας και κυρίως με κοινό στόχο την κατοχύρωση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού της νεολαίας μας, μπορούμε  να επιτύχουμε πολλά και ουσιαστικά. Και όλα αυτά είναι δυνατά μόνο μέσω της ύπαρξης πραγματικής και ουσιαστικής ειρήνης και σύμπνοιας, που ευχόμαστε να επικρατήσουν στον τόπο μας. Διότι μόνο σε συνθήκες ειρήνης και σύμπνοιας κατοχυρώνεται η δημοκρατία, προασπίζονται επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις και οι κοινωνικές αρετές. Μόνο σε συνθήκες σεβασμού της διαφορετικότητας, αποδοχής των όποιων “άλλων” έλαχε να έχουν διαφορετικό χρώμα, θρησκεία και ράτσα από εμάς και που η μοίρα τους έφερε να ζουν σε τούτο τον τόπο, μπορούμε να προοδεύσουμε σαν κοινωνία. Την ίδια στιγμή, ως νέοι οφείλουμε να θυμόμαστε ότι οι δράσεις του σήμερα, επιφέρουν τα αποτελέσματα του αύριο, και όσο αυτός ο τόπος επενδύει στη νεολαία του, το πιο ζωντανό, παραγωγικό, προοδευτικό, πρωτοπόρο, αγωνιστικό αναγεννησιακό κομμάτι του, μόνο σε καλύτερες μέρες προόδου, ευμερίας και ανάπτυξης μπορούμε να ελπίζουμε.

Εύχομαι από καρδίας, στην συντεταγμένη φοιτητιώσα νεολαία του τόπου μας, αλλά πρωτίστως σε όλες και όλους εσάς, το 2019 να είναι ένα άκρως παραγωγικό και ευτυχές έτος, δημιουργικό και γεμάτο επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, με προσωπική εξέλιξη αλλά και προβληματισμό για όλους και όλες εξ υμών και προπαντός με κατακτήσεις στα θέματα νεολαίας και ειδικά στο φοιτητικό κίνημα. Ταυτόχρονα, όντας πολίτες ενός πολύπαθου νησιού και μια πατρίδας ακόμα μοιρασμένης, εύχομαι όπως το 2019 να είναι η χρονιά εκείνη που θα επισφραγιστεί τελικά η κοινή και ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων, ασχέτως κοινοτικής ή θρησκευτικής καταγωγής και που θα τεθεί επιτέλους ένα τέρμα στις διαχωριστικές, δίχως νόημα γραμμές που χαράσσουν το σώμα του πονεμένου τούτου τόπου.

Ας γίνουμε όπως είπε κάποτε ο μεγάλος ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι, η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο και ας παλέψουμε συλλογικά για την  ειρήνη, την ευημερία, την ασφάλεια και την πρόοδο του λαού μας και ειδικά της νέα γενιάς της πατρίδας μας, της οποίας άξιοι πρεσβευτές είστε όλοι εσείς.

Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο σημερινό συνέδριό σας και καλές σας εργασίες!