YouthUs – 32η Σύνοδος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών

  • Σεπτέμβριος 27, 2017
congress_of_local_and_regional_authorities
1024 576 Cyprus Youth Council

Η 32η Σύνοδος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών έλαβε χώρα στο Στρασβούργο, στις 28-30 Μαρτίου 2017. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο ρόλος των τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και οι περιοχές που είναι αντιμέτωπες με μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών.

Ακόμη, η ατζέντα συμπεριλάμβανε και άλλα θέματα όπως: (1) συζήτηση για την τοπική και περιφερειακή δημοκρατία στη Φιλανδία, Μάλτα, Εσθονία και Ισλανδία, (2)  την παρουσίαση της αναφοράς σχετικά με την παρατήρηση των τοπικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, (3) την παρουσίαση της αναφοράς της διερευνητικής αποστολής στην Τουρκία την οποία το σώμα υπερψήφισε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της σύλληψης εκλελεγμένων δημάρχων και αντικατάστασης τους από πρόσωπα που διόρισε η κυβέρνηση, (4) συζήτηση για την κατάχρηση διοικητικών πόρων κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και (5) άλλες θεματικές συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή στα κοινά, την αυτονομία των νέων και την πρόσβαση τους στην απασχόληση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση του anti-Gypsyism. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα τις αναφορές, τα ψηφίσματα και τις τροποποιήσεις στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://mycloud.coe.int/index.php/s/5kQnNJlBM2sQ2Sy

Το παρόν τους έδωσαν αρκετοί ομιλητές όπως:

  •         Thorbjørn Jagland, Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ,
  •         Ιωάννης Κασουλίδης Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών στο ΣτΕ,
  •         Mihhail KORB, Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Εσθονίας και
  •         Jón Gunnarsson, Υπουργός Μεταφορών και Τοπικής Διακυβέρνησης της Ισλανδίας

Στο ημικύκλιο της αίθουσας παρακάθισαν και οι 48 νέοι που εκπροσωπούσαν τους νέους των κρατών-μελών του ΣτΕ. Παρά το ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, οι νέοι συμμετείχαν ενεργά, καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις για τα θέματα είτε με προσωπικές παρεμβάσεις, είτε με ομιλίες τις οποίες είχαν προετοιμάσει από πρίν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές τους.

Σημαντικό θέμα για τους νέους ήταν η έκθεση με τίτλο: ‘Forever young? The role of youth policies and youth work at local and regional levels in supporting young people’s transition to autonomy and working life’. Η έκθεση αναλύει την τρέχουσα κατάσταση των νέων στην Ευρώπη κατά τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή και προσδιορίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι, παραθέτοντας παραδείγματα ορθών πρακτικών. Υπάρχουν, επίσης, συστάσεις προς τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σχετικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών για τη νεολαία. Η έκθεση έγινε ευρέως αποδεκτή με θετική ψήφο από όλα τα εκλελεγμένα μέλη του Κογκρέσου.

 

Η 33η Σύνοδος θα διεξαχθεί στις 18-20 Οκτωβρίου και ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς όλοι οι νέοι εκπρόσωποι θα κληθούν να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους στην Ολομέλεια, με σκοπό να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την φωνή των νέων. Έτσι και το #youthUsCy στην επόμενη ανάρτηση θα ενημερώσει για τα θέματα της 33ης Συνόδου και θα δώσει την ευκαιρία στους νέους της Κύπρου να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα θέματα, απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο.   

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες γενικές πληροφορίες για την 32η Σύνοδο εδώ: http://www.coe.int/t/congress/sessions/32/default_EN.asp?

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο της 32ης Συνόδου βρίσκονται εδώ: http://www.coe.int/en/web/portal/32nd-session-of-the-congress

Μείνετε συντονισμένοι!!

 

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση συμπληρώστε την ακόλουθη αίτηση με τις ερωτήσεις σας: https://goo.gl/forms/ursuGdxabY97emGI2